Matreise gjennom Norden
Bli med på en gastronomisk reise gjennom Norden, der naturen og årstidene former våre tradisjoner. Nordens mat er like variert som landskapet.
Her forenes kyst og innland, fjell og skoger i et unikt kjøkken preget av rene smaker, håndverk og bærekraft. Her lever arven av generasjoners kunnskap videre,
samtidig som moderne influenser gir nye perspektiver på våre klassiske retter. Denne reisen tar deg gjennom Sveriges, Norges, Danmarks og Finlands kulinariske verden,
der du får oppdage smaker, tradisjoner og oppskrifter som speiler både kultur og land. Håper din matreise gjennom Norden blir virkelig inspirerende!
Sverige
Svensk matkultur er dypt forankret i tradisjon, natur og enkle men smakfulle råvarer. Her sameksisterer husmannskost med moderne influenser, og måltidene preges
ofte av årstidenes skiftninger. En av de mest ikoniske rettene er uten tvil kjøttboller – små, smakfulle kuler av kjøttdeig, krydret med løk og krydderpepper,
som ofte serveres med poteter, tyttebær og fløtesaus. Her har vi fått hjelp av Emilia Nilsson, som i tillegg kombinerer en klassisk oppskrift med en klassisk
tilberedningsmetode - utendørs. Utendørs matlaging har en spesiell plass i svensk matkultur, der friluftslivet og måltidet går hånd i hånd.
Elgkjøttboller i kremet kantarellsaus med potetmos med västerbottenost & brunet smør
6 porsjoner
)
)
)
Kjøttboller
600 g elgkjøttdeig
7 krm salt
3/4 dl fiberhavregryn
4 ts potetmel
1 dl kremfløte
1 krm malt krydderpepper
3 krm nymalt svart- og hvitpepper
3 ts timian
2 ts dijonsennep
1 ss sirup
4 ss gul løk, finhakket
Smør
Olje
Varm opp en stekepanne med en klatt smør i, stek løken på middels lav varme til den blir myk, gyllen og karamellisert i pannen.
Bland krem, havregryn, potetmel, sennep, sirup, stekt løk og krydder i en bolle. La stå og svelle i 5 minutter. Tilsett elgkjøttdeigen og bland godt.
Varm opp en stekepanne med smør og olje i. Form kjøttbollene med hendene. Stek på middels varme og snu kjøttbollene slik at de får en fin stekeskorpe rundt om.
Kantarellsaus
100 g forvellede kantareller (gule og traktkantareller)
5 dl krem
1 dl hjemmelaget fond
2 ts mørk soyasaus
2 ss konsentrert svartkurrsaft
Salt og svart pepper
Styr kjøttbollene til siden og tilsett kantarellene på stekeplaten. Stek til de får litt gyllen farge.
Tilsett krem, soyasaus, saft, fond og smak til med salt og pepper. La sausen småkoke i et minutt. Legg kjøttbollene tilbake i sausen.
Potetmos
1 kg melaktig potet
50 g västerbottensost
50 g smør
3 dl melk 3%
Salt og svart pepper
Kok potetene myke i saltet vann.
Brun smøret i en kjele til det blir gyllent i fargen. Riv Västerbottenosten fint. Bruk en potetstapper og mos potetene.
Tilsett smør, ost og halvparten av melken. Smak til med salt og pepper, tilsett mer melk ved behov.
Dillpicklet agurk
1-2-2 lag
0,5 dl eddik 12%
1 dl sukker
1 dl vann
10 hvitpepperkorn
1 lagerblad
1 ts gule senapsfrø
1 mindre bunt Dillkvister
1 agurk
Tilsett eddik, sukker og vann med hvitpepperkornene, laurbærbladet og sennepsfrøene i en kjele og la det koke opp.
La avkjøle og hell i en krukke.
Skjær agurken i skiver og tilsett i glasset sammen med dillkvistene. La stå i minst 1 time før servering.
Rårørte tyttebær
3 dl tyttebær
0,5 dl sukker
Hell tyttebær og sukker i et glass, mos 1/5 av tyttebærene og rør sammen.
Norge
Norges matkultur bygger på rene og naturlige smaker, formet av landets fjell, hav og skoger. Fisk og skalldyr har lenge vært en viktig del av kosten,
som lam og viltkjøtt. Tradisjonelle retter som fårikål, lapskaus og rakfisk speiler en matlaging der enkelhet og gode råvarer står i fokus. Brunost, nybakt
lefse og fersk fisk direkte fra havet er bare noen eksempler på hvordan norske måltider ofte preges av lokalproduserte ingredienser og gamle tradisjoner. Uansett om
det er en enkel lunsj med knekkebrød og pålegg eller en varm middag etter en dag ute, har norsk mat en rustikk og ærlig følelse – en smak av Norge.
)
)
)
)
)
Danmark
Den danske matkulturen preges av enkle men smakfulle retter, der tradisjon og kvalitet går hånd i hånd. Brød spiller en stor rolle, spesielt det rustikke rugbrødet som er
grunnlaget for smørbrød. Fisk og skalldyr har en selvfølge plass, takket være landets nærhet til havet, men også svinekjøtt og rotgrønnsaker er viktige ingredienser i mange
danske retter. Klassiske favoritter som frikadeller, stekt flesk og æbleskiver viser hvordan matkulturen balanserer det rustikke med det festlige. Samtidig har Danmark blitt
en internasjonalt anerkjent matdestinasjon, der moderne restauranter bygger videre på de gamle tradisjonene med lokale råvarer og nyskapende smaker.
Smørbrød
Når du går ut og spiser smørrebrød, eller lager dem hjemme, finnes det to skoler. Den klassiske der alt ligger i en ganske fast ramme.
Påleggene er nesten alltid plassert på samme måte, og krydderne og garnityrene er stort sett faste. Så det er den sikre havnen.
Men med tilkomsten av det nye nordiske kjøkkenet har smørbrødet også gjennomgått en renessanse, der kokkene leker med både form og innhold.
Oppskriften nedenfor er litt av en kombinasjon av de begge, klassiske smakene, med nyskapende utseende og pålegg.
Tilsmørbrødserveres tradisjonelt øl og snaps. Smørrebrød inneholder en del fett og er mettende, så opplevelsen kan trenge å balanseres med en snaps.
)
)
)
)
)
Finland
Den finske matkulturen preges av naturens skiftninger og enkle, næringsrike råvarer fra skoger, innsjøer og hav. Med influenser fra både øst og vest.
har mattradisjonene blitt formet av lokale ingredienser og årstidenes utfordringer. Bær, sopp, ville urter og viltkjøtt har lenge vært viktige innslag, og
konserveringsmetoder som røyking, salting og fermentering har hatt stor betydning. Fisken spiller en sentral rolle, spesielt sild langs kysten og
fiskretter i øst-Finland. En av landets mest kjente retter er karelske piroger, med en rugdeig fylt med risgrøt eller potet og servert med
eggsmør – en rett med dype røtter i den østlige matkulturen.
Finsk mat er rustikk og naturnær, der tradisjon og enkelhet møtes ved hvert måltid.
Karjalanpiirakka
25 stk
)
)
)
)
)
)
)