Surdegsbröd

Surdeigsbrød

2

stk.

Finnes det noe bedre enn nybakt surdeigsbrød til frokost? Her deler Emilia Nilsson sin surdeigsoppskrift med oss!

Du trenger

  • 200 g surdeig (matet)

  • 680 g vann

  • Ca. 900 g hvetemel Manitoba Cream

  • 18 g salt

Slik gjør du

Dagen før

  1. Start med å mate surdeigen rundt klokka 8 om morgenen. Tilsett like deler vann og hvetemel, for eksempel 120 g vann og 120 g hvetemel i surdeigen.

  2. Rør den glatt og la den stå i ca. 25 grader til den blir boblete og dufter friskt syrlig, omtrent til kl. 12.

  3. Klokka 12 blander du hvetemel, vann, salt og 200 g av surdeigen. Rør bare til det er blandet, ikke kna. Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle. La stå i 3 timer.

  4. Klokka 15 bretter du deigen over seg selv fra alle fire sider, dette styrker glutentrådene. Fukt hendene i kaldt vann først for å hindre at deigen kleber seg til hendene.

  5. Gjenta brettingen tre ganger med 30 minutters mellomrom.

  6. La deigen hvile i ca. 30 minutter før du former brødene. (Deigen skal nå ha vokst ca. 50 % i størrelse og virke luftig med bobler inni. Hvis ikke, lar du den heve litt til.)

  7. Legg deigen på et melet bakebord og del i to. Dra lett i kantene og brett dem inn mot midten til de får en rund form. Dryss litt mel over og legg i meldryssede hevekurver, eller i skåler med meldryssede kjøkkenhåndklær.

  8. Dekk til og sett til kaldheving i kjøleskap over natten.

Bakedagen

  1. Sett ovnen på 250 grader. Plasser et bakestål eller en bakestein midt i ovnen, og en langpanne med vann nederst. Når ovnen er varm, ta brødene ut av kjøleskapet. Legg dem forsiktig ut på en lett melet brødspade. Snitt toppen med en skarp kniv og sett inn på bakestålet. Senk temperaturen til 225 grader når brødene er satt inn. Stek i ca. 40 minutter, til kjernetemperaturen er 98 grader.

  2. Ta ut brødene og la dem avkjøle under et kjøkkenhåndkle. Vent 1–2 timer før du skjærer i dem – ellers blir brødet deigete inni.