Shawarma-Tacos

shawarma-tacos

4

Porsjoner

Med grønn tahinikrem, lime- og sumakløk, ristet salsa og pita-chips med Tajín.

Bli med på en smaksreise der Mexico møter Midtøsten! Dette er “cross culture kitchen” på sitt beste – historisk forankret, full av smak og utrolig morsom å både lage og spise. Smakene i oppskriften tar et steg tilbake til røttene sine, uten å bli for komplisert. Retten serveres med topping som balanserer det syrlige og fruktige mot det røkfylte og krydrede. Resultatet er en rett som føles både autentisk og nyskapende – med inspirasjon fra flere verdenskjøkken.

Du trenger: 

Shawarmakrydret biff:

  • 1 fedd hvitløk, revet

  • 2 ss olivenolje

  • 1 ½ ss shawarmakrydder (fås kjøpt ferdig i velassorterte butikker)

  • 1 ss eddik

  • 1 ts salt

  • 500 g biffstrimler (for eksempel mørbrad eller flatbiff)

  • 1 løk, fint skåret

Ristet salsa:

  • 5 mellomstore tomater, delt i to

  • 1 gul løk, i tykke skiver

  • 1 jalapeño

  • 2 hvitløksfedd med skall

  • 1 liten bunt koriander (ca. 10 stilker)

  • ⅓ ts malt spisskummen

  • Salt etter smak

Grønn tahini:

  • 1 dl tahini

  • 2 dl gresk yoghurt

  • 1 dl vann

  • 1 middels bunt koriander (ca. 20 stilker)

  • 1 fedd hvitløk

  • 5 skiver syltet jalapeño

  • Saften av 1 lime

  • Salt etter smak

Lime- og sumakløk:

  • 2 rødløk, finskåret på mandolin

  • Saften av 1 lime

  • 1 ½ ss sumak

  • 1 ss olivenolje

  • Salt etter smak

Pita-chips med Tajín:

  • 3–4 pitabrød eller orientalske brød, delt i trekanter

  • Rapsolje

  • Lime- og chilissalt (Tajín – fås i velassorterte butikker)

Topping:

  • Finstrimlet isbergsalat eller hodekål

  • Revet ost

  • 12 små tortillas

Slik gjør du

Shawarmakrydret biff:

  1. Bland hvitløk, olivenolje, shawarmakrydder, eddik og salt i en bolle med lokk.

  2. Tilsett biffstrimlene og løken, bland godt, dekk til og la stå i kjøleskapet i minst én time – gjerne over natten.

  3. Ta ut kjøttet i god tid før steking.

  4. Varm en stekepanne til middels høy varme og stek til kjøttet har fått fin farge og løken er myk.

Ristet salsa:

  1. Forvarm ovnen til 250 °C (gjerne grillfunksjon).

  2. Legg tomatene med snittsiden ned i en ildfast form sammen med løk, jalapeño og hvitløk.

  3. Plasser formen høyt i ovnen og rist til grønnsakene er lett svidd, ca. 7–10 minutter.

  4. Vend alt og rist noen minutter til.

  5. Fjern skallet fra hvitløken og ta ut frøene fra jalapeñoen om du vil ha mildere salsa.

  6. Ha hvitløk, jalapeño, tomater, koriander, spisskummen og salt i en foodprosessor og kjør til du får en grov salsa. Smak til og sett til side.
    Tips: Varm salsen lett i en panne før servering om du vil ha den varm.

Grønn tahini:

  1. Miks alle ingrediensene til en kremet konsistens. Juster med litt vann om nødvendig.

Lime- og sumakløk:

  1. Legg løken i bunnen av en bolle, tilsett resten av ingrediensene og bland godt ved å massere løken lett med fingrene.

Pita-chips med Tajín:

  1. Varm olje til 165–175 °C i en kjele med høye kanter.

  2. Friter brødbitene i omganger til de er gyllenbrune og sprø.

  3. La renne av på kjøkkenpapir og krydre rikelig med Tajín.

Servering:

  1. Varm en liten stekepanne til middels varme og dekk bunnen med et tynt lag revet ost.

  2. Legg på en tortilla når osten begynner å smelte. Når osten har fått stekeskorpe og slipper panna, snu og stek tortillabunnen i noen sekunder.

  3. Topp med kjøtt, isbergsalat, sumakløk, salsa og grønn tahinikrem.

  4. Server pita-chipsene ved siden av med ekstra salsa og tahinikrem – gjerne sammen med en kald øl.