
Karjalanpiirakka
25
stk
Finland - En av landets mest kjente retter er karelske piroger, laget med en rugdeig fylt med risgrøt eller potetmos og servert med eggesmør – en rett med dype røtter i den østlige matkulturen.
Du trenger
Fylling
2,5 dl vann
2,5 dl grøtris
12 dl helmelk
1 ss salt
Eggesmør
5 økologiske egg
150 g smør
Persille
Deig
1,5 dl vann
1 ss salt
3 dl rugmel
1 dl hvetemel
Melk- og smørbad
100 g smør
3 dl helmelk
Slik gjør du
Fylling
Kok opp vannet i en kjele. Tilsett risen og la den koke til vannet er absorbert.
Tilsett melken i små porsjoner, rør hele tiden for å unngå at grøten brenner seg.
Når all melken er tilsatt og grøten koker, senk varmen og la den småkoke under lokk i 40 minutter. Rør om av og til.
Tilsett salt og la grøten avkjøles. Den kan gjerne lages dagen i forveien.
Eggesmør
Kok eggene i 8 minutter, avkjøl i kaldt vann.
Skrell eggene og mos dem med en gaffel.
Bland med romtemperert smør, tilsett litt salt og hakket persille.
Deig
Bland kaldt vann, salt og mel med en tresleiv. Kna til deigen er smidig og fast.
Strø en blanding av rug- og hvetemel på bordet og legg deigen på melet. Rull den til en pølse, skjær den i 25 biter og trykk hver bit flat med håndflaten.
Kjevle hver runding ut til en tynn oval form. Legg dem i en stabel med rugmel mellom lagene, og dekk dem med plast for å unngå at de klistrer seg sammen.
Montering
Legg en skje fylling i midten av hver deigskive og brett sidene inn mot midten. Klem kantene sammen med fingrene.
Plasser pirogene på et bakepapirkledd stekebrett.
Stek i 275–300 °C i ca. 15 minutter.
Dypp de varme pirogene i en melk- og smørblanding og server med eggesmør.