Helstekt kalkon

Helstekt kalkun

Du trenger

  • 1 kalkun

  • 75–150 g smør, mykt

  • Salt

  • Svart pepper

  • 2 dl vann

  • 2 gule løk

  • 1–2 gulrøtter

  • 2–4 epler

  • Fersk timian, 1 potte

  • Fersk rosmarin, 1 potte

  • Stekesnøre

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 150 °C og plasser en rist i nedre del av ovnen.

  2. Legg kalkunen på et stekebrett med rist, enten fersk eller opptint.

  3. Ta ut innmaten og hell eventuelt overskuddsvæske i stekebrettet.

  4. Tørk av kalkunen med tørkepapir og gni den godt inn med smør. Salt rikelig.

  5. Plukk bladene fra stilkene på halvparten av urtene og strø dem over kalkunen sammen med svart pepper.

  6. Skjær løk, eple og gulrot i mindre biter. Legg halvparten inne i kalkunen og bind lårbeina sammen.

  7. Legg resten av grønnsakene og urtene rundt kalkunen på risten og hell vann i stekebrettet. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av brystet.

  8. Stek kalkunen til den når ca. 70 grader. Du kan regne med omtrent 30 minutter/kilo.

  9. Ta ut kalkunen og la den hvile i en halvtime.