Fårikål

Fårikål

Fårikål er en av Norges mest kjente og elskede retter og kalles ofte for vår nasjonalrett. Den enkle, men smakfulle lam- og kålgryten har vært en del av norsk matkultur i generasjoner og er spesielt populær på høsten når årets lammekjøtt kommer i salg. Retten representerer det tradisjonelle norske kjøkkenets fokus på lokale råvarer og rene smaker, og nytes best i godt selskap en kjølig høstdag. Saueholdet har århundregamle tradisjoner i Norge, og dyrene er perfekt tilpasset våre forhold. De tåler det tøffe klimaet her i nord og finner mat de liker både ved kysten, i innlandet og på fjellet.

Du trenger

  • 1,5 kg lammekjøtt

  • 1,5 kg hodekål

  • 1 eple

  • 3 ts hel svartpepper

  • 2 ts salt

  • 2 ss hvetemel

  • 4 dl vann

  • 500 g poteter

Slik gjør du

  1. Fjern de ytterste bladene på kålen og del den i båter. La stilken sitte igjen slik at kålen ikke faller fra hverandre.

  2. Skjær eplet i båter eller terninger. Skrell eplet hvis ønskelig.

  3. Legg kjøtt, eple og kål lagvis i en gryte. Strø salt, pepper og hvetemel mellom lagene.

  4. Hell i vann og legg på lokk. Kok opp, senk varmen og la småkoke i 3 timer til kjøttet er mørt.

  5. Skrell potetene og kok dem møre.

  6. Server fårikålen med finhakket persille på toppen.