Älgköttbullar i gräddig kantarellsås

Elgkjøttboller i kremet kantarellsaus

6

porsjoner

med potetmos med Västerbottenost og brunet smør

Du trenger

Kjøttboller

  • 600 g elgkjøttdeig

  • 7 krm salt

  • ¾ dl fiberhavregryn

  • 4 ts potetmel

  • 1 dl kremfløte

  • 1 krm malt krydderpepper

  • 3 krm nykvernet svart- og hvitpepper

  • 3 ts timian

  • 2 ts dijonsennep

  • 1 ss sirup

  • 4 ss gul løk, finhakket

  • Smør

  • Olje

Kantarellsaus

  • 100 g forvellede kantareller (gule og traktkantareller)

  • 5 dl kremfløte

  • 1 dl hjemmelaget fond

  • 2 ts mørk soyasaus

  • 2 ss konsentrert solbærsirup

  • Salt og svartpepper

Potetmos

  • 1 kg melne poteter

  • 50 g Västerbottenost

  • 50 g smør

  • 3 dl helmelk

  • Salt og svartpepper

Dill-syltet agurk

  • 1-2-2-lake

  • 0,5 dl eddik 12%

  • 1 dl sukker

  • 1 dl vann

  • 10 hvite pepperkorn

  • 1 laurbærblad

  • 1 ts gule sennepsfrø

  • 1 liten bunt dill

  • 1 agurk

Rørte tyttebær

  • 3 dl tyttebær

  • 0,5 dl sukker

Gjør slik

Kjøttboller

  1. Varm en stekepanne med en klatt smør, stek løken på middels lav varme til den blir myk, gyllen og karamellisert.

  2. Bland fløte, havregryn, potetmel, sennep, sirup, stekt løk og krydder i en bolle. La stå og svelle i 5 minutter. Tilsett elgkjøttdeig og bland godt.

  3. Varm en stekehelle med smør og olje. Form kjøttbollene med hendene. Stek på middels varme og snu dem slik at de får en jevn stekeskorpe.

Kantarellsaus

  1. Skyv kjøttbollene til siden og tilsett kantarellene på stekehellen. Stek til de får en gyllen farge.

  2. Tilsett fløte, soyasaus, sirup, fond og smak til med salt og pepper. La sausen småkoke noen minutter. Legg kjøttbollene tilbake i sausen.

Potetmos

  1. Kok potetene møre i saltet vann. Brun smør i en kasserolle. Riv Västerbottenosten fint. Bruk en potetstapper og mos potetene.

  2. Tilsett smør, ost og halvparten av melken. Smak til med salt og pepper, tilsett mer melk ved behov.

Dill-syltet agurk

  1. Kok opp eddik, sukker og vann med pepperkorn, laurbærblad og sennepsfrø.

  2. La avkjøles og hell i et glass.

  3. Tilsett skivet agurk og dill.

  4. La stå minst 1 time før servering.

Rørte tyttebær

  1. Ha tyttebær og sukker i en bolle, mos 1/5 av bærene og rør sammen.