
Elgkjøttboller i kremet kantarellsaus
6
porsjoner
med potetmos med Västerbottenost og brunet smør
Du trenger
Kjøttboller
600 g elgkjøttdeig
7 krm salt
¾ dl fiberhavregryn
4 ts potetmel
1 dl kremfløte
1 krm malt krydderpepper
3 krm nykvernet svart- og hvitpepper
3 ts timian
2 ts dijonsennep
1 ss sirup
4 ss gul løk, finhakket
Smør
Olje
Kantarellsaus
100 g forvellede kantareller (gule og traktkantareller)
5 dl kremfløte
1 dl hjemmelaget fond
2 ts mørk soyasaus
2 ss konsentrert solbærsirup
Salt og svartpepper
Potetmos
1 kg melne poteter
50 g Västerbottenost
50 g smør
3 dl helmelk
Salt og svartpepper
Dill-syltet agurk
1-2-2-lake
0,5 dl eddik 12%
1 dl sukker
1 dl vann
10 hvite pepperkorn
1 laurbærblad
1 ts gule sennepsfrø
1 liten bunt dill
1 agurk
Rørte tyttebær
3 dl tyttebær
0,5 dl sukker
Gjør slik
Kjøttboller
Varm en stekepanne med en klatt smør, stek løken på middels lav varme til den blir myk, gyllen og karamellisert.
Bland fløte, havregryn, potetmel, sennep, sirup, stekt løk og krydder i en bolle. La stå og svelle i 5 minutter. Tilsett elgkjøttdeig og bland godt.
Varm en stekehelle med smør og olje. Form kjøttbollene med hendene. Stek på middels varme og snu dem slik at de får en jevn stekeskorpe.
Kantarellsaus
Skyv kjøttbollene til siden og tilsett kantarellene på stekehellen. Stek til de får en gyllen farge.
Tilsett fløte, soyasaus, sirup, fond og smak til med salt og pepper. La sausen småkoke noen minutter. Legg kjøttbollene tilbake i sausen.
Potetmos
Kok potetene møre i saltet vann. Brun smør i en kasserolle. Riv Västerbottenosten fint. Bruk en potetstapper og mos potetene.
Tilsett smør, ost og halvparten av melken. Smak til med salt og pepper, tilsett mer melk ved behov.
Dill-syltet agurk
Kok opp eddik, sukker og vann med pepperkorn, laurbærblad og sennepsfrø.
La avkjøles og hell i et glass.
Tilsett skivet agurk og dill.
La stå minst 1 time før servering.
Rørte tyttebær
Ha tyttebær og sukker i en bolle, mos 1/5 av bærene og rør sammen.