Bulgogi i salladsblad

Bulgogi i salatblader

Koreas kanskje mest kjente rett internasjonalt er trolig koreansk BBQ. Ekstremt populært i Korea, men i dag griller man også koreansk i mange andre deler av verden. Ikke så rart, for det er både veldig smakfullt, sunt og en sosial måte å spise sammen på. Kjøtt i skiver grilles ved bordet og spises med ris og små tilbehør med grønnsaker. Det hele legges helst i salatblader og spises med hendene, det kalles da ssam (som betyr "innpakket" på koreansk). Vanligvis verdsatt av alle rundt bordet, både små og store.

Du trenger: 

Kjøtt:

  • 600 g hel entrecôte

  • 4 ss japansk soya

  • 2 ss sukker 

  • 1 ss sesamolje 

  • 0,5 revet pære

  • 2 ss hvitvin 

  • 2 fedd hvitløk, revet

  • nøytral rapsolje til steking

Spinat i soyavinaigrette:

  • 150 g fersk spinat

  • 2 ss lys soya

  • 1 ss riseddik

  • 0,5 ss sukker

Sesammarinerte bønnespirer:

  • 150 g ferske bønnespirer (fra mungbønner)

  • 1,5 ts salt

  • 2 ts sesamolje

  • 2 ts ristede sesamfrø

Sesamsaus:

  • 3 ss gochujang

  • 3 ss doenjang

  • 1 ss sesamolje

  • 1 ss vann

  • 1 revet hvitløksfedd

  • 2 hakkede vårløker

  • 1 ss ristede sesamfrø

Soya-majones:

  • 2 dl majones (helst japansk type kewpie)

  • 2 ts japansk soya

  • 1 revet hvitløksfedd

Til servering:

  • Kokt koreansk/japansk ris

  • 3 forskjellige typer salatblader, for eksempel hjertesalat, crispisalat og isbergsalat

  • Kimchi (hjemmelaget eller kjøpt)

Slik gjør du

Kjøtt:

  • Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i så tynne skiver som mulig og legg det i marinaden. La stå i minst 30 minutter, men gjerne over natten. Stek deretter kjøttet, litt av gangen, på en skikkelig varm panne i litt rapsolje. Hvis du steker for mye på en gang, vil det koke i stedet for å steke, så unngå det.

Spinat:

  • Legg spinaten i et dørslag. Kok opp 2 liter vann og hell det over spinaten. Skyll spinaten i iskaldt vann til den er helt kald. Klem vannet ut av spinaten. Bland sammen soya, riseddik og sukker til sukkeret er oppløst. Bland godt sammen med spinaten. Ha over i en bolle.

Bønnespirer:

  • Ha bønnespirene i en bolle. Kok opp 2 liter vann og hell det over bønnespirene. Skyll deretter spirene med iskaldt vann. La dem renne godt av i et dørslag. Bland spirene med sesamolje, salt og sesamfrø. Legg dem i en bolle.

Sesamsaus:

  • Bland alle ingrediensene sammen. Ha over i en bolle.

Server det nystekte kjøttet med sesamsaus, soyamayo, spinat og bønnespirer, ris, kimchi og salatblader til å legge alt det gode i. Spis gjerne med hendene!