)
Bulgogi i salatblader
Koreas kanskje mest kjente rett internasjonalt er trolig koreansk BBQ. Ekstremt populært i Korea, men i dag griller man også koreansk i mange andre deler av verden. Ikke så rart, for det er både veldig smakfullt, sunt og en sosial måte å spise sammen på. Kjøtt i skiver grilles ved bordet og spises med ris og små tilbehør med grønnsaker. Det hele legges helst i salatblader og spises med hendene, det kalles da ssam (som betyr "innpakket" på koreansk). Vanligvis verdsatt av alle rundt bordet, både små og store.
Du trenger:
Kjøtt:
600 g hel entrecôte
4 ss japansk soya
2 ss sukker
1 ss sesamolje
0,5 revet pære
2 ss hvitvin
2 fedd hvitløk, revet
nøytral rapsolje til steking
Spinat i soyavinaigrette:
150 g fersk spinat
2 ss lys soya
1 ss riseddik
0,5 ss sukker
Sesammarinerte bønnespirer:
150 g ferske bønnespirer (fra mungbønner)
1,5 ts salt
2 ts sesamolje
2 ts ristede sesamfrø
Sesamsaus:
3 ss gochujang
3 ss doenjang
1 ss sesamolje
1 ss vann
1 revet hvitløksfedd
2 hakkede vårløker
1 ss ristede sesamfrø
Soya-majones:
2 dl majones (helst japansk type kewpie)
2 ts japansk soya
1 revet hvitløksfedd
Til servering:
Kokt koreansk/japansk ris
3 forskjellige typer salatblader, for eksempel hjertesalat, crispisalat og isbergsalat
Kimchi (hjemmelaget eller kjøpt)
Slik gjør du
Kjøtt:
Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i så tynne skiver som mulig og legg det i marinaden. La stå i minst 30 minutter, men gjerne over natten. Stek deretter kjøttet, litt av gangen, på en skikkelig varm panne i litt rapsolje. Hvis du steker for mye på en gang, vil det koke i stedet for å steke, så unngå det.
Spinat:
Legg spinaten i et dørslag. Kok opp 2 liter vann og hell det over spinaten. Skyll spinaten i iskaldt vann til den er helt kald. Klem vannet ut av spinaten. Bland sammen soya, riseddik og sukker til sukkeret er oppløst. Bland godt sammen med spinaten. Ha over i en bolle.
Bønnespirer:
Ha bønnespirene i en bolle. Kok opp 2 liter vann og hell det over bønnespirene. Skyll deretter spirene med iskaldt vann. La dem renne godt av i et dørslag. Bland spirene med sesamolje, salt og sesamfrø. Legg dem i en bolle.
Sesamsaus:
Bland alle ingrediensene sammen. Ha over i en bolle.
Server det nystekte kjøttet med sesamsaus, soyamayo, spinat og bønnespirer, ris, kimchi og salatblader til å legge alt det gode i. Spis gjerne med hendene!