Blåbärspaj

Blåbærpai

8

biter

Paien er beregnet for en 24 cm form, for en større form må du legge til 50% ekstra fyll

Du trenger

Paideig

  • 200 g smør

  • 5½ dl hvetemel

  • 1 ss sukker

  • 3-5 ss vann

  • Smør til formen

Fyll

  • 1 l blåbær, ferske

  • 1 dl sukker

  • 1 ss sitronsaft

  • ½ dl mel

  • 1½ ss maisstivelse

Topping

  • 1 stk egg

  • 1 klype salt

  • 1 ss rårørsukker

Slik gjør du:

Paideig

  1. Skjær det kalde smøret i små biter, tilsett mel og sukker og bland til en smuldre.

  2. Tilsett vann, litt av gangen, og elt til en fast deig.

  3. Halver deigen og kjevle den ut mellom to stekebrett.

  4. Legg paiformen på toppen, legg til ca. 4 cm for å dekke kantene, og skjær ut en runding. Rull sammen med papiret. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen.

  5. Sett rullene i kjøleskapet i en halv time mens du lager fyllet.

Bærfyll

  1. Ha blåbær i en bolle og bland med sitronsaft.

  2. Bland sukker, mel og maisstivelse og ha i bærene. Rør til alle bærene er dekket.

Baking

  1. Forvarm ovnen til 225 grader og sett en rist i midten av ovnen.

  2. Smør formen med smør.

  3. Ta ut deigrullene og legg en av dem i formen. Trykk deigen flat og trykk den forsiktig langs kantene.

  4. Legg bærene i formen og jevn til.

  5. Form den andre til ønsket lokk og legg den på toppen av paien, og klem sammen bunnen. Skjær bort overflødig deig.

  6. Visp sammen egg og salt, pensle paien og dryss over sukker.

  7. Stek paien i midten i 15 minutter. Senk temperaturen til 175 grader og gå ned et hakk.

  8. Stek i ytterligere 25-35 minutter eller til alt fyllet er boblende.

  9. La den avkjøles helt.

  10. Server med vaniljekrem eller iskrem.