Ta vare på bærene
)
Ingen sommer uten bær! Nå til dags finnes de jo i butikken året rundt, men de kan jo ikke sammenlignes med den søte smaken av sommerens solmodne bær. Rekker du ikke å spise opp bærene, finnes det masse å gjøre for å kunne nyte av dem lengre. Lag saft, sylt, pai eller iskrem!
Oppskriftene og produktene du trenger finner du her!
Få mest mulig ut av bærene
Prosessering, frysing og konservering
Bær kan bearbeides i det uendelige. Saft, syltetøy, gelé, chutney og sirup. Bruk bær i baking, matlaging, desserter og i cocktails. Sørg for å bruke godt rengjorte glass, forsegle godt og oppbevare ved riktig temperatur.
Når du fryser ned bær, er det praktisk å porsjonspakke. Vei opp riktig mengde rabarbra til en pai, frys ned og ta ut når det er tid for å bake paien. Frys ned i porsjoner ved å legge bærene ut på et brett, og hell dem deretter over i en pose eller et glass, slik at det er enklere å ta ut noen få bær om gangen til en smoothie. Frys ned hele stikkelsbær og bruk dem som isbiter for å få en smak av sommer midt på vinteren.
Mange bær kan syltes til bruk i desserter eller fyldige grønnsaksgryter. Tilsett for eksempel tyttebær eller havtorn, smak til med ingefær og piff opp vintermiddagene.
Krydder
Saft og syltetøy med krydder og nøtter! Tilsett hakkede cashewnøtter i blåbærsyltetøyet, eller kok noen svarte pepperkorn i gelésaften.
Bland
Noen ganger klarer du bare å høste ulike bær i små mengder. Bland dem sammen og oppdag nye smakskombinasjoner! Hva med bjørnebær-, rips- og bringebærmarmelade? Eller sirup av multer og solbær til vaniljeis? Prøv deg frem!
Bærmos
Bruk bærmos som blir til overs når du lager saft og gelé. Smaksett brød, lag en krydret chutney eller topp frokostyoghurten med den. Bærpuré er god å krydre med for eksempel basilikum eller andre urter, da mye av bærsmaken blir værende i saften.
Gaver
Fyll fine krukker og flasker med hjemmelaget syltetøy eller saft. Legg til en håndskrevet etikett og du har en perfekt gave å gi til noen du er glad i.
)
)
Bringebærsaft
ca 2 liter
Du trenger
1500 gram bringebær
400 gram sukker
Slik gjør du
Fyll den nederste delen med vann opp til nivåstreken, tilsett de to andre delene.
Hell bringebær og sukker i den øverste delen. Rør om for å blande.
Kok opp og senk temperaturen slik at vannet småkoker under hele dampingen.
Dampkok i 45 minutter og tapp saften over i en kanne. Sil saften over på flasker, forsegl og la den avkjøles.
Bruk resten av bærpuréen til noe annet. Se listen for forslag til hva du kan gjøre med den.
)
)
)
)
)
)
)
)
Utvalgte produkter
Jordbærsyltetøy
ca 1½ liter
Du trenger
1 kg jordbær
1 kg syltesukker
Slik gjør du
Skrell og skjær jordbærene i mindre biter.
Hell jordbærene i en kjele og bland med sukker. La stå i 3-5 minutter under omrøring.
Mos eller blend bærene hvis du ønsker et glatt syltetøy.
Hell på varme glass, lukk lokkene og la avkjøle helt.
)
)
)
)
Blåbærpai
Denne blåbærpaien burde bli en ekte klassiker man finner frem oppskriften på hver sommer. Med et vakkert utseende og varm fylling av ferske blåbær blir den en fryd for både øyet og ganen. Serveres med iskrem eller vaniljekrem.
)
)
)
)
Solbær- & Mascarpone-is
Blir ca 1½ liter is
Solbærpuré
150 g solbær
½ ss limesaft
½ dl sukker
Is
3 dl kremfløte
1 boks med søtet kondensert melk (397 g)
250 g Mascarponeost
Slik gjør du
Bland solbær, limesaft og sukker i en kjele. Kok opp og la det småkoke til det tykner litt.
Miks til en glatt puré og sett den til side for avkjøling. Sil puréen hvis du ønsker en helt glatt iskrem.
Rør sammen puré, mascarpone og melk.
Pisk fløten stiv i en stor bolle.
Tilsett solbærblandingen og visp til den er jevn.
Fordel iskremblandingen i iskremformer og sett den i fryseren til den stivner, minst 1 time.
Hvis du har iskrem til overs, kan du for eksempel helle den i en brødform og fryse den ned.
)
)