Ta vare på bærene

Ingen sommer uten bær! Nå til dags finnes de jo i butikken året rundt, men de kan jo ikke sammenlignes med den søte smaken av sommerens solmodne bær. Rekker du ikke å spise opp bærene, finnes det masse å gjøre for å kunne nyte av dem lengre. Lag saft, sylt, pai eller iskrem!

Oppskriftene og produktene du trenger finner du her!

Få mest mulig ut av bærene

Prosessering, frysing og konservering

Bær kan bearbeides i det uendelige. Saft, syltetøy, gelé, chutney og sirup. Bruk bær i baking, matlaging, desserter og i cocktails. Sørg for å bruke godt rengjorte glass, forsegle godt og oppbevare ved riktig temperatur.

Når du fryser ned bær, er det praktisk å porsjonspakke. Vei opp riktig mengde rabarbra til en pai, frys ned og ta ut når det er tid for å bake paien. Frys ned i porsjoner ved å legge bærene ut på et brett, og hell dem deretter over i en pose eller et glass, slik at det er enklere å ta ut noen få bær om gangen til en smoothie. Frys ned hele stikkelsbær og bruk dem som isbiter for å få en smak av sommer midt på vinteren.

Mange bær kan syltes til bruk i desserter eller fyldige grønnsaksgryter. Tilsett for eksempel tyttebær eller havtorn, smak til med ingefær og piff opp vintermiddagene.

Krydder

Saft og syltetøy med krydder og nøtter! Tilsett hakkede cashewnøtter i blåbærsyltetøyet, eller kok noen svarte pepperkorn i gelésaften.

Bland

Noen ganger klarer du bare å høste ulike bær i små mengder. Bland dem sammen og oppdag nye smakskombinasjoner! Hva med bjørnebær-, rips- og bringebærmarmelade? Eller sirup av multer og solbær til vaniljeis? Prøv deg frem!

Bærmos

Bruk bærmos som blir til overs når du lager saft og gelé. Smaksett brød, lag en krydret chutney eller topp frokostyoghurten med den. Bærpuré er god å krydre med for eksempel basilikum eller andre urter, da mye av bærsmaken blir værende i saften.

Gaver

Fyll fine krukker og flasker med hjemmelaget syltetøy eller saft. Legg til en håndskrevet etikett og du har en perfekt gave å gi til noen du er glad i.

Bringebærsaft

ca 2 liter

Du trenger 

  • 1500 gram bringebær

  • 400 gram sukker

Slik gjør du

  1. Fyll den nederste delen med vann opp til nivåstreken, tilsett de to andre delene.

  2. Hell bringebær og sukker i den øverste delen. Rør om for å blande.

  3. Kok opp og senk temperaturen slik at vannet småkoker under hele dampingen.

  4. Dampkok i 45 minutter og tapp saften over i en kanne. Sil saften over på flasker, forsegl og la den avkjøles.

Bruk resten av bærpuréen til noe annet. Se listen for forslag til hva du kan gjøre med den.

Utvalgte produkter

Jordbærsyltetøy

ca 1½ liter

Du trenger 

  • 1 kg jordbær 

  • 1 kg syltesukker

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær jordbærene i mindre biter.

  2. Hell jordbærene i en kjele og bland med sukker. La stå i 3-5 minutter under omrøring.

  3. Mos eller blend bærene hvis du ønsker et glatt syltetøy.

  4. Hell på varme glass, lukk lokkene og la avkjøle helt.

Blåbærpai

Denne blåbærpaien burde bli en ekte klassiker man finner frem oppskriften på hver sommer. Med et vakkert utseende og varm fylling av ferske blåbær blir den en fryd for både øyet og ganen. Serveres med iskrem eller vaniljekrem.

Solbær- & Mascarpone-is

Blir ca 1½ liter is

Solbærpuré

  • 150 g solbær

  • ½ ss limesaft

  • ½ dl sukker

Is

  • 3 dl kremfløte

  • 1 boks med søtet kondensert melk (397 g)

  • 250 g Mascarponeost

Slik gjør du

  1. Bland solbær, limesaft og sukker i en kjele. Kok opp og la det småkoke til det tykner litt.

  2. Miks til en glatt puré og sett den til side for avkjøling. Sil puréen hvis du ønsker en helt glatt iskrem.

  3. Rør sammen puré, mascarpone og melk.

  4. Pisk fløten stiv i en stor bolle.

  5. Tilsett solbærblandingen og visp til den er jevn.

  6. Fordel iskremblandingen i iskremformer og sett den i fryseren til den stivner, minst 1 time.

Hvis du har iskrem til overs, kan du for eksempel helle den i en brødform og fryse den ned.