Svampespesial med Emilia Nilsson

Svampespesial med Emilia Nilsson

Tid for sopp!

Sommeren byr på de første turene i skogen – og med det kommer lysten på sopp! Enten du er nybegynner eller erfaren sopplukker, har vi alt du trenger for en vellykket tur i skogen. I tillegg deler Emilia Nilsson sine beste sopptips og favorittoppskrifter.

Hei Emilia!

Jeg heter Emilia Nilsson å bor og jobber på min familiegård i Silsjönäs, som har vært i familien siden 1815. Jeg er til vanlig grisebonde og jobber i familiebedriften innen skogsbruk. Men jeg driver også eget med maten - min store interesse! Mat har alltid hatt en spesiell plass i mitt hjerte! Siden jeg var med på Sveriges Mesterkokk så er det nå en del av min hverdag og yrke. Det finnes ikke noe bedre enn å jobbe med sitt interesse!

At jeg elsker matlaging så mye kommer nok mest fra min oppvekst tror jeg. Det overflødet av råvarer vi har her oppe i nord, viltkjøtt gjennom jakt, bær og sopp. Også de råvarene som vi har her på gården med flesk og oksekjøtt og alt det som vi gror! Det driver en til å ville ta vare på råvarene på den beste mulige måten.

Jeg har alltid elsket å ta vare på det naturen gir, alt fra vårt eget ville spiskammer - og der hører soppen til!
Når man har fylt spiskammeret med tørket sopp for vinteren så kjenner man seg - RIK!

Å følge med på sopptur som liten med farmor og plukke med seg til kveldsmat med smørstekte kantareller er noe jeg har med meg fra jeg var liten! Men faktumet er at soppinteresset har vokst de senere årene fordi min kjæreste John har vokst opp i en familie som elsker sopp!. Så vi reiser ofte på sopptur på høsten til våre ulike sopp steder!

Sopp kan man finne i mange ulike skoger.
Den kanskje mest populære matsoppen, kantarell finner man ofte i blandingsskog. Løvskog med innslag av gran bruker kantarellen å stortrives i. Også traktkantarellen trives her. I de nordligste delene av landet så finnes kantarellene i gammel og høyt plassert gran og bjørkskog under høsten, gjerne i sør der solen står mot.

5 sopp-tips

  1. Tørk soppen i en tørkeovn så holder den hele året!

  2. Vakuumpakk soppen med en vakuumpakker og frys in!

  3. Sopp + dill = perfekt kombo!

  4. En enkel måte å rense gule kantareller er å skylle de i et dørslag med vann

  5. Rens soppen med en børste med kniv direkte i skogen før den havner i kurven, så er det lettere når du kommer hjem

Utvalgte favoritter for soppjakt

Tørk soppen med Gastroback

Bevar soppen ved å tørke den i en tørkeovn! Da tar den mindre plass å oppbevare og kan enkelt brukes i sauser, stuinger og gryter. Tørket sopp kan oppbevares i flere år, så lenge den lagres tørt, mørkt og kjølig.

Tørkeovnen Design Dehydrator Natural Plus fra Gastroback gjør det enkelt å tørke sopp etter soppturen, slik at du kan ta vare på alt det gode! Den er også ideell for å lage sunne snacks som grønnsakschips, tørket frukt, müslibarer, fruktstenger, tørkede urter og mye mer.

Tørkeovnens temperaturinnstillinger går fra 35–70 °C, noe som gjør det mulig å tørke maten skånsomt og bevare næringsstoffer og enzymer på en god måte.