sommerkake
)
Sommer og feiringer i alle varianter er perfekte anledninger til å nyte – og imponere med – friske og fristende sommerkaker. Ved å bruke sesongens ingredienser og litt kreativ pynting, kan du skape kaker som setter prikken over i-en på solfylte dager. Her får du tips til hvordan du planlegger kakebakingen før sommerens sammenkomster.
Kakeplanlegging - en steg-for-steg guide
Hvor tidlig kan du begynne å forberede pynten og når kan du gjøre ferdig kaken for å unngå å stå og stresse på selve festdagen? Vi hadde lagt opp timeplanen for alle stadier av kakelagingen på denne måten:
2-3 uker før festen - Sukkerpasta og marsipanpynt
Bruk litt tid på fine dekorasjoner uten å stresse! Du kan lage pynt av sukkerpasta og marsipan i god tid. Oppbevar dem deretter mørkt i romtemperatur, hvis det er pynt som skal være litt bløt. Hvis du vil at dekorasjonene skal tørke og holde formen, slik som blader eller blomster, kan du la dem tørke først og deretter oppbevare dem i en boks i romtemperatur.
3 dager før festen (eller tidligere) – Stek kakebunnen
Stek bunnen, la den avkjøles og frys den ned. Dette gjør det mye lettere når du skal skjøre bunnen etterpå.
2 dager før festen - Del bunnen og legg på fyllet
Ta bunnen ut av fryseren og del den før den er helt tint, da smuldrer den ikke så mye. Tilsett fyllet, pakk kaken inn i plastfolie og oppbevar den i kjøleskapet. Da rekker kakebunnen å trekke til seg fyllet og bli saftig og smakfull.
Dagen før – Pynt kaken
Smør kaken med krem eller en smørbasert krem. Kjevle ut sukkerpasta eller marsipan og dekk kaken. Da er det bare å pynte! Fest pynten med litt vann, melis eller sukkervann og oppbevar deretter kaken i kjøleskapet.
)
)
Bruk Wilfa Probaker for å lykkes med kaken
En kjøkkenmaskin utviklet i samarbeid med det norske kokkelandslaget. Med den store roterende bollen på hele 7 liter kan du enkelt elte en deig på opptil fem kilo. I tillegg er det 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, slik at du har full kontroll over bakingen og kan justere ut ifra oppskriften din.
Unik deigkrok - optimerer utviklingen av gluten i deigen mens designet hindrer deigen i å klatre opp på kroken
Dobbel visp - sikrer at du får lett og luftig pisking raskt og effektivt
Flexivisp - med silikonkanter som gjør det lett å skrape opp alle ingrediensene i bollen, slik at du får en jevn og fin røre når du, eksempelvis, baker småkaker
)
)
)
)
)
)
De beste hjelperedskapene for kakebaking og dekorering
Skal du lykkes veldig godt med kaken og få det beste resultatet, er det lurt å bruke gode bakeverktøy. Her er flere tips om ting som gjør det mye enklere i fremtiden:
Sprøyte og tyll - Dekorer bakevarene dine som en ekte proff med forskjellige spritz-stiler!
Kake-ring - Bygg kaken din direkte i ringen! Den holder sammen fyllingen slik at de ikke har noe sted å gå, og forhindrer at de blir knust i hjel av bunner.
Palettkniv – Bruk palettkniven for å få et ryddig og profesjonelt resultat når du tar på kremen.
Springform – Med springform fjerner du enkelt hele kanten pa kakeformen og dermed kan kakebunnen nesten ikke svikte!
Kjevle - Bakerens beste venn! Kjevle ut marsipanen til prinsessekaken på et blunk.
Kakespade – En kakespade gjør det lettere å få marsipanen eller sukkerpastaen skikkelig glatt på kaken.
Kjøkkenvekt - Få perfekte resultater ved å måle alle ingrediensene nøyaktig.
Kakesnurre – Med en kakesnurre blir det lettere å dekorere kaken og gjøre den helt jevn.
)
)
)
)
)
)
Friske smaker til sommeren
Her kommer seks deilige kaker med friske ingredienser og ekte sommerfølelse – perfekte til bursdager, hagefester eller en kaffepause i solen:
Blåbærkake med lemoncurd, mascarponekrem og friske blåbær.
Svensk prinsessekake med jordbærsyltetøy og vaniljekrem – gjerne med friske bringebær eller rabarbra for ekstra sommersmak.
Hylleblomstkake med sukkerbrødbunn, hylleblomstkrem, friske jordbær og sitronmelisse.
Sitronmarengskake med rabarbrakompott, toppet med brent italiensk marengs.
Ferskenkake med hvit sjokoladekrem, skivet fersken og revet sitronskall.
Pavlova med mandelmasse og rikelig med sommerbær, drysset med melis.
Tips! Smak til sukkeret for å pynte kaken eller gi det bort som gave
Rosesukker
Rosesukker passer til de fleste bakevarer, som skorper, små kaker eller bløte kaker. Det er også fint å sukkre papiret som rullekaken er rullet opp i med rosesukker. Men, husk at det er viktig å bruke usprøytede roser.
Vaniljesukker
Perfekt gave til en som liker å bake. Dette er også et godt tips når du kun har brukt vaniljefrøene. Så kan du ta selve stangen og oppbevare den i perlesukker. Når du har nok, blander du ditt eget vaniljesukker.
Lavendel sukker
Lavendelsukker passer, akkurat som rosesukker, i de aller fleste bakevarer. Personlig liker jeg å bake skorper med lavendelsukker, men jeg synes også det er godt å smaksette for eksempel eplekrem eller ovnsbakte eplebåter med lavendelsukker.