Jaktspecial med Emilia Nilsson

Jaktspecial med Emilia Nilsson

Jaktspecial med Emilia Nilsson

Høsten og jaktsesongen er her! Vi besøker nordlendingen og grisebonden Emilia Nilsson.
som tok hjem bronsemedaljen i Sveriges Mästerkock 2019. Hun tipser om sine favorittverktøy på kjøkkenet og
deler dessuten med seg den hemmelige oppskriften på tjæren hun lagde i sin mesterkokk-audition!

Foto: Babbi.se

Hei Emilia! Hvem er du?

Jeg heter Emilia Nilsson og bor og jobber på min familiegård i Silsjönäs, som har vært i familien siden 1815. Jeg er til daglig grisebonde, og jobber i familiebedriften innen skogbruk. I tillegg driver jeg også eget med maten - min store interesse! Mat har alltid ligget meg nært hjertet! Siden min medvirkning i Sveriges Mesterkokk har det vært en del av min hverdag og yrkesliv. Det finnes ikke noe bedre enn å jobbe med sin interesse!

Nå er jeg i sluttspurten med å skrive kokeboken min, som kommer ut i november. Så mye jobb og så fantastisk moro å få realisere drømmen sin!

At jeg elsker matlaging så mye kommer mest fra min oppvekst, tror jeg. Det overflod av råvarer vi har her oppe i nord, viltkjøtt gjennom jakten, bær og sopp. Og også de råvarene vi har her på gården med svinekjøtt og storfekjøtt og de vi dyrker! Det driver en til å ville ta vare på råvarene på den beste måten som går.

Hva er fordelene med å spise vilt?

Vilt er en av de enkleste måtene å spise lokalt på. Jak selv, kjøp av jegere eller lokalt fra butikk. En enkel måte å slippe klimafrykten! Det er både bedre for miljøet og samvittigheten. Når man jakter selv vet man at dyret har levd sitt liv i frihet i skogen, rolig og stille. Viltkjøtt inneholder også mer av både vitaminer (C og E) og mineraler (jern og sink) enn de industrielt oppdrettede dyrene, takket være at de spiser naturlig føde!

Hvis man ikke ønsker å gå ut og jakte selv, men ønsker å få tak i vilt, stykkdetaljer eller i større detaljer, så spør din nærmeste vilthåndteringsanlegg/jaktlag. Eller så hører du med en viltavdeling i en mathall. De burde kunne skaffe det som ønskes.

Et tips når det kommer til å lage vilt: ikke overstek kjøttet, medium er best! Arbeid også med smaker fra skogen, einer, tyttebær osv, det kommer man langt med!

Å ta vare på hele dyret er for meg en selvfølge. Jeg er oppvokst med at man tar vare på alt som går, man kaster ikke mat rett og slett. Å tilberede alt som er mulig på en måte som passer hver detalj, føles både bedre i hjertet og i magen. Å koke fond og buljong på beina til en god saus eller en fyldig kjøttsuppe hever også smaksopplevelsen av en rett.

HENGMØRINGSKJØL FRA CASO

Utvalgte produkter

Ankarsrum med jaktboks på kjøpet

MER INSPIRASJON