Italiensk aften
)
I Italia er matkulturen hellig. Middagen er et øyeblikk da hele familien samles, nyter god mat og omgås.
med hverandre. Man sitter lenge ved bordet og spiser i sakte tempo i flere timer. Skal man gå "all-in" finnes det et
skjema på retter å følge som vi tenkte gå gjennom her – men oftest serveres antipasto og en pasta eller pizza.
God appetitt!
Del 1: Aperitivi & antipasti
Apertivi - "Forrett"
Før maten serveres en enkel (og gjerne bitter) fordrink som har til hensikt å vekke appetitten. Dette kan
vare Campari eller Prosecco.
Antipasti - "Snacks"
Antipasti er plukkemat som forrett. Det kan være en blanding av masse gode tilbehør, som salami, crostini,
tapenade, parmesan, gorgonzola, oliven, bruchetta eller grissini.
)
)
Del 2: Primi Piatti & Secondi Piatti
Primi Piatti - "Forrett"
Primi Piatti betyr den første tallerkenen. Primi pleier å bestå av en suppe, risotto eller pasta i en liten porsjon.
for å stille sulten.
Secondi Piatti - "Hovedrett"
Dette er hovedretten som har kjøtt, fisk, fugl eller skalldyr som base. Til det serveres tradisjonelt en blanding
grønn salat (Insalata Mista) eller andre salater laget med bønner eller ovnsbakte grønnsaker. Selvfølgelig serveres
maten med et passende glass vin og vann.
)
)
Del 3: Dolce & digestivi
Dolce - "Dessert"
Dolce betyr søt – men det betyr ikke at desserten er nettopp søt. I Italia er det vanlig med kremete
oster etter maten. Til Dolce serveres også en espresso eller espresso doppio (dobbel espresso).
Digestivi - "Etterdrink"
Avslutningsvis sipper man på en liten drink som skal hjelpe til i fordøyelsesprosessen. Vanlige alternativer
er Limoncello, Sambuca, Grappa eller Amaretto.
)
)