Innhøstingstid

På tide å høste alle skattene som finnes i hagen! Nå er tiden kommet for å plukke inn alle solmodne tomater, sprø gulrøtter og søte epler. Men hva skal man gjøre med alt for å ta best mulig vare på det? Her kommer noen tips vi håper kan inspirere deg til å foredle de fine råvarene.

Tomater

I tillegg til å spise tomater som de er, kan de bearbeides på mange måter. Her foreslår vi tørking, sylting og pesto rosso. Andre forslag er å lage pastasaus, suppe, gratinere tomatene med ost og krydder eller lage en god juice til høsten.

Tørking

  • Vask tomatene og skjær dem i halve eller i skiver.

  • Legg tomatene jevnt på brettene, og pass på at tomatene på hvert brett er like tykke.

  • Sett sammen tørkedelen og start den på 55 grader og 4 timer til å begynne med. Etter fire timer kan du rotere brettene for jevnere tørking. Sjekk konsistensen på tomatene og legg til mer tid. Tørketiden avhenger av størrelsen på tomatene og hvilken tekstur du ønsker. Tiden kan variere med mange timer, så sjekk med jevne mellomrom og roter brettene noen ganger.

Krydring

Bland olivenolje og krydder etter eget valg i en bolle, tilsett de oppskårne tomatene og bland godt.
Tørk som ovenfor.

Små tomater

Prøv å tørke halverte cherry- eller cocktailtomater til de er sprø. Både med og uten krydder er de et fint tilskudd til salaten.

Sylting

Hvis du skal sylte tomatene i olje, tørker du dem bare til du fortsatt kan bøye dem. Bland tomater og krydder, for eksempel hvitløk og rosmarin, salt og pepper, i et glass og topp med olivenolje.

Helt tørkede tomater kan mykes opp ved å legge dem i bløt i varmt vann.

Pesto

Fordelen med hjemmelaget pesto er at du kan velge hva du vil ha i den. I stedet for pinjekjerner kan du velge andre nøtter, frø eller korn. Du kan også prøve å variere smaken på pestoen med forskjellige urter, krydder, bær eller frukt!

Gulerøtter

Gulrøtter er en favorittingrediens på kjøkkenet, med sin sprø tekstur og naturlige sødme. Enten du tilsetter dem i en kraftig gryterett, steker dem sammen med andre rotgrønnsaker eller purerer dem til en mild suppe, tilfører de både smak og næring til måltidene dine. 

Revne gulrøtter kan fryses ned som de er og brukes som søtningsmiddel i hjemmebakt brød, kjøttsaus eller i courgettebiff. De er selvfølgelig også en god base for kaféfavoritten gulrotkake. Benytt anledningen til å raspe ekstra gulrøtter, frys dem ned i porsjoner på 350 gram, så er du klar til å bake gulrotkake på null komma niks.

Suppe og sylte

Lag en gulrotsuppe ved å mose kokte gulrøtter sammen med løk, hvitløk, ingefær og grønnsaksbuljong. Tilsett kokosmelk for en myk og kremet suppe.

Sylt gulrøttene ved å legge dem i en klassisk 1-2-3-lake med hvitløk og chili.

Juice

Bruk en juicemaskin til å lage en frisk juice av gulrøtter sammen med eple, sitron og ingefær.

Gulrotkake

Her er oppskriften på en saftig gulrotkake med mye kremet glasur, et godt mellommåltid å by på hele året. Gulrotkake kan fryses ned og holder seg i mange dager i kjøleskapet. Rivjernet er ypperlig når du vil rive andre grønnsaker til høstmiddagene, mye kan fryses ned og gjør det i porsjonspakker etter oppskriften så det er lett å ta frem og lage.

Epler

Eplesesongen er her! Mal, mos eller tørk tynne epleskiver til søtsyrlige chips som høstsnacks.
Frukten, som finnes i utallige varianter, kan brukes til å smaksette både brød og søte bakverk, eller til å lage en deilig marmelade til ostebrettet.

Eplemos

Når det er tid for å høste epler og lage eplemos, er passertilsatsen uunnværlig. Du slipper å skrelle og kjerne eplene, noe som gjør det mye raskere å lage eplemos. I hjemmelaget eplemos kan du justere sukkermengden og prøve å tilsette andre frukter, for eksempel pærer. Du kan også tilsette krydder i eplemosen; kardemomme, sitrus og vanilje er gode smakskombinasjoner.

Ankarsrum med Go Green-tilbehørspakke
Spar 2 000 kr!

Ankarsrums AKM 6230 kjøkkenmaskin med tilbehørspakke er den eneste kjøkkenmaskin, du trenger. Kjøkkenmaskinen er i seg selv et uunnværlig stykke kjøkkenutstyr som er vanskelig å leve uten, når man først har opplevd dens gleder. Med en sterk motor på 1500 watt kan AKM 6230-kjøkkenmaskinen kjøre seg igjennom selv den seigeste rugbrødsdeigen uten problemer. Kjøkkenmaskinen leveres med dobbelvisp, 3,5 liters plastbolle, metal bolle, deigrulle, deigkniv, spatel, deigkrok og lokk. Derfor kommer den utvidede tilbehørspakken, som inneholder en sterk blender med en kanne av BPA-fri tritan, en sitruspresse og en grønnsaksskjærer med tre forskjellige blader.

Blenderen egner seg til kremete pesto, gode smoothies og hjemmerørt hummus. Den kjører med en hastighed på 3500 - 12000 omdreininger i minuttet alt avhengig av, hvilket nivå du setter den kraftige motoren på. Sitruspresseren er egnet til alle sitrusfrukter og den gjør det lett å få all saft ut av alt fra saftige sitroner til grapefrukter. Med grønnsaksskjæreren kan du raskt skjære opp en salat eller hakke ingrediensene til en god gryterett. AKM 6230-kjøkkenmaskinen gjør det kort sagt både lettere og morsommere å bake og lage god mat helt fra bunnen.